laptop kijelző monitor vásárlás
Egy sokkijelzős munkahely.

Laptophoz és asztali géphez is kell egy plusz kijelző

Amikor laptopot vásárolsz, az elsődleges szempont az, hogy a kijelző mérete kicsi legyen, hiszen a mobilitás és a könnyű kezelhetőség az elsődleges szempont. A vérbeli gamerek vásárolnak laptopot óriási monitorral, de természetesen annak az árát is meg kell fizetni. Mivel a kijelző méretétől függ, hogy mennyire kényelmes a munkavégzés, mennyire élvezhető a film, vagy hogyan tudsz a gépen játszani, a legtöbb laptoptulajdonos eljut arra a pontra, hogy egy plusz monitort vásároljon a laptophoz. Az asztali gépekesetében egyszerűbb a képlet, hiszen itt mindenképpen szükség van egy képernyőre.

Milyen a jó kijelző?

A jelenleg kapható kijelzők méretarányaik szerint háromféle kategóriába sorolhatók: a korábbi, tradicionális „négyzet” alakú kijelzők még kaphatók, bár erősen behatárolt a használhatóságuk, csupán néhány munkafolyamat során előnyös az ilyen típusú kijelző.
Az ultraszéles kijelzők a játékosok számára készültek, a gamer úgy érezheti magát, mintha valóban ott ülne a versenyautóban, de a szimulátorokon és játékokon túl ez a monitor sem ideális választás.
Az univerzálisnak is nevezett kijelző a 16:9-es aránnyal rendelkező FullHD 1920x1080 képpontos monitor az, melyet keresned kell, ha mindennapos használatra szeretnél vásárolni.

laptop kijelző monitor vásárlás
Van amikor az óriási sem elég nagy.

Milyen kijelző típust keressek?

A jelenleg kapható kijelzők technológiájuk szerint is különbözőek lehetnek. A gamerek TN kijelzőket vásárolnak, hiszen ezeknek a monitoroknak a reakcióideje a legjobb. A reakcióidő azt az időintervallumot jelöli, amennyi időre az egyes képpontoknak szükségük van ahhoz, hogy képet váltsanak. A játékok gyorsan pörgő eseményeinek megjelenítéséhez a legjobb reakcióidőre van szükség, melyet a TN kijelzők biztosíthatják. Az ilyen monitoroknak azonban gyenge a színhűségük és rossz a belátási szögük is, ezért otthoni használatra érdemesebb a jelenleg kapható legjobb panelt, az IPS-t választani. Az IPS technológiával működő kijelzők a legtöbb paraméterben jól teljesítenek és az áruk is megfizethető. A legjobb minőséget az OLED kijelzők biztosítják, azonban ezek nagyon drágák és egyelőre az élettartamuk is alacsony.

Hogyan csatlakoztassam a kijelzőt?

A legújabb videokártyák (az AMD Radeon RX 400 és NVIDIA GeForce GTX 1000-től) már nem rendelkeznek VGA porttal. A modern eszközökhöz történő csatlakozás érdekében HDMI, DVI vagy a legújabb DisplayPort szabványú csatlakozók meglétére kell odafigyelni.

Fontos a fényerő

A kijelzők fényerőssége minimum 250 cd/m² értékűnek kell lennie. Ez a minimumérték biztosítja azt, hogy nappali fénynél is megfelelően kontrasztosan láthasd a kijelzőn megjelenő képet.

Jól teljesítő monitorok

Samsung LS24F350FHUXEN – az egyik legjobb 24 hüvelukes képátlóval rendelkező kijelző. Csak 16:10-es arányban vásárolható meg, PLS technológiával működik, mely az IPS egyik változata.

laptop kijelző monitor vásárlás
A Samsung gamer kijelzője

Mivel tartalmazza az AMD FreeSync technológiát, ezért AMD videokártyákkal tud tökéletesen működni.

Dell SE2717H - egy művészien megtervezett, 27 hüvelykes, élénk színvilágú kijelzővel felszerelt monitor mindenre képes. A VGA- és HDMI-portokkal egyszerűen csatlakoztathatók az új és régebbi számítógépek egyaránt. A Dell ComfortView segítségével minimálisra csökkenthető a kék fény, így megvédheti a szemét annak UV-sugarakhoz hasonló, káros hatásától. A kijelző otthoni használatra ideális, a 6 milliszekundumos válaszidő miatt csak nem profi játékosoknak ajánlott.

 

Milyen nagy teljesítményű monitort vásároljak otthonra vagy a munkához? A laptophoz és asztali számítógéphez is kell egy jó minőségő kijelzőt vásárolni, nem csak a munkahelyeden, mely a megfelelő képélességet és színhűséget biztosítja lehetőleg olcsó áron és nagy megbízhatósággal. Ha szeretnél még hasonló érdekes dolgokat olvasni, az alábbi témákat ajánljuk: laptop szerviz, kijelző felbontás, monitor mérete, hardver vásárlás.