Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

Hogyan csatlakoztassak külső kijelzőt a laptophoz?

laptop kijelző vetítő Windows
Kivetítő a laptophoz csatlakoztatva.

Karácsonyi mozizáshoz laptop és projektor kell csak.

Ha laptopról szeretnél filmet nézni jó minőségben, érdemes megpróbálni csatlakoztatni egy külső kijelzőt vagy egy digitális kivetítőt. A laptop beépített kijelzője általában nem elegendő ahhoz, hogy egy mozifilmet kényelmesen megnézzünk egy nagyobb társasággal, de van rá megoldás.

Külső kijelző csatlakoztatása a laptophoz

Ha a gép normálisan működik és minden rendben van a szoftverrel is, mindössze három lépésben csatlakoztathatjuk a monitort vagy a kivetítőt:

  • Kapcsold ki a laptopot
  • Csatlakoztasd a külső kijelzőt vagy a vetítőt a laptop megfelelő portjához
  • Kapcsold be először a kijelzőt (vetítőt), majd a laptopot is.

A legtöbb laptop bekapcsoláskor érzékeli a csatlakoztatott külső kijelzőket, ezért kell először a vetítőt üzembe helyezni. Ha a külső kijelzőn nem jelenik meg kép, de be van kapcsolva és a laptop operációs rendszere is betöltődik, a következő kiegészítő lépésre van szükség:

Manuálisan kapcsold be a csatlakoztatott kijelzőt vagy vetítőt.

Hogyan kapcsoljak át külső kijelzőre?

A laptop funkcióbillentyűit alaposan megvizsgálva találhatsz egy kijelző/kivetítő ikont, ezt kell használni ahhoz, hogy a laptop átkapcsoljon a külső kijelzőre. Az aktiváláshoz először az Fn billentyűt kell lenyomni, majd azt lenyomva tartva megnyomni a szükséges funkcióbillentyűt.

Kijelző átkapcsolása Windows 10-ben

Talán a Windows 10-es operációs rendszerben a legegyszerűbb az átkapcsolás külső kivetítőre. Az Asztalon jobb gombbal történő kattintásra megjelenik egy menü, ahol a „Képernyő-beállítások”-pontot kell kiválasztani. Itt nemcsak a megfelelő kijelzőt, monitort tudod kiválasztani, de megadhatod azt is, hogyan jelenjen meg a kivetítőn, a laptop beépített kijelzőjén és a csatlakoztatott eszközön a kép.

Munkához természetesen a kiterjesztett asztal üzemmód felel meg, prezentáció vagy előadás levezetéséhez a klónozás lehet célszerűbb, hiszen így a laptopon és a kivetítőn is ugyanaz a kép szerepel.

Kiterjesztett asztal üzemmódban viszont csak azt látja a nézőközönség, amit a másodlagos kijelzőre helyez a felhasználó.

 

Hogyan csatlakoztassak megfelelő méretű és minőségű külső kijelzőt a laptophoz szükség esetén? A laptophoz csatlakoztatható külső kijelző, vagy ettől eltérő nagyméretű és jó minőségű monitor, esetleg digitális kivetítő és alkalom adtán sok más megjelenítő is, ha a munkához vagy szórakozáshoz szükséges. Ha érdekel, ezeken kívül az alábbi témákat ajánljuk olvasásra: laptop szerviz, kijelző csere, vetítő vásárlása, Windows telepítése.

0 Tovább

Milyen monitort vásároljak?

laptop kijelző monitor vásárlás
Egy sokkijelzős munkahely.

Laptophoz és asztali géphez is kell egy plusz kijelző

Amikor laptopot vásárolsz, az elsődleges szempont az, hogy a kijelző mérete kicsi legyen, hiszen a mobilitás és a könnyű kezelhetőség az elsődleges szempont. A vérbeli gamerek vásárolnak laptopot óriási monitorral, de természetesen annak az árát is meg kell fizetni. Mivel a kijelző méretétől függ, hogy mennyire kényelmes a munkavégzés, mennyire élvezhető a film, vagy hogyan tudsz a gépen játszani, a legtöbb laptoptulajdonos eljut arra a pontra, hogy egy plusz monitort vásároljon a laptophoz. Az asztali gépekesetében egyszerűbb a képlet, hiszen itt mindenképpen szükség van egy képernyőre.

Milyen a jó kijelző?

A jelenleg kapható kijelzők méretarányaik szerint háromféle kategóriába sorolhatók: a korábbi, tradicionális "négyzet" alakú kijelzők még kaphatók, bár erősen behatárolt a használhatóságuk, csupán néhány munkafolyamat során előnyös az ilyen típusú kijelző.
Az ultraszéles kijelzők a játékosok számára készültek, a gamer úgy érezheti magát, mintha valóban ott ülne a versenyautóban, de a szimulátorokon és játékokon túl ez a monitor sem ideális választás.
Az univerzálisnak is nevezett kijelző a 16:9-es aránnyal rendelkező FullHD 1920x1080 képpontos monitor az, melyet keresned kell, ha mindennapos használatra szeretnél vásárolni.

laptop kijelző monitor vásárlás
Van amikor az óriási sem elég nagy.

Milyen kijelző típust keressek?

A jelenleg kapható kijelzők technológiájuk szerint is különbözőek lehetnek. A gamerek TN kijelzőket vásárolnak, hiszen ezeknek a monitoroknak a reakcióideje a legjobb. A reakcióidő azt az időintervallumot jelöli, amennyi időre az egyes képpontoknak szükségük van ahhoz, hogy képet váltsanak. A játékok gyorsan pörgő eseményeinek megjelenítéséhez a legjobb reakcióidőre van szükség, melyet a TN kijelzők biztosíthatják. Az ilyen monitoroknak azonban gyenge a színhűségük és rossz a belátási szögük is, ezért otthoni használatra érdemesebb a jelenleg kapható legjobb panelt, az IPS-t választani. Az IPS technológiával működő kijelzők a legtöbb paraméterben jól teljesítenek és az áruk is megfizethető. A legjobb minőséget az OLED kijelzők biztosítják, azonban ezek nagyon drágák és egyelőre az élettartamuk is alacsony.

Hogyan csatlakoztassam a kijelzőt?

A legújabb videokártyák (az AMD Radeon RX 400 és NVIDIA GeForce GTX 1000-től) már nem rendelkeznek VGA porttal. A modern eszközökhöz történő csatlakozás érdekében HDMI, DVI vagy a legújabb DisplayPort szabványú csatlakozók meglétére kell odafigyelni.

Fontos a fényerő

A kijelzők fényerőssége minimum 250 cd/m² értékűnek kell lennie. Ez a minimumérték biztosítja azt, hogy nappali fénynél is megfelelően kontrasztosan láthasd a kijelzőn megjelenő képet.

Jól teljesítő monitorok

Samsung LS24F350FHUXEN - az egyik legjobb 24 hüvelukes képátlóval rendelkező kijelző. Csak 16:10-es arányban vásárolható meg, PLS technológiával működik, mely az IPS egyik változata.

laptop kijelző monitor vásárlás
A Samsung gamer kijelzője

Mivel tartalmazza az AMD FreeSync technológiát, ezért AMD videokártyákkal tud tökéletesen működni.

Dell SE2717H - egy művészien megtervezett, 27 hüvelykes, élénk színvilágú kijelzővel felszerelt monitor mindenre képes. A VGA- és HDMI-portokkal egyszerűen csatlakoztathatók az új és régebbi számítógépek egyaránt. A Dell ComfortView segítségével minimálisra csökkenthető a kék fény, így megvédheti a szemét annak UV-sugarakhoz hasonló, káros hatásától. A kijelző otthoni használatra ideális, a 6 milliszekundumos válaszidő miatt csak nem profi játékosoknak ajánlott.

0 Tovább

Laptop - használat, szervíz és javítási tippek.

blogavatar

A laptop használatáról tippek trükkök és tanácsok kezdő és haladó felhasználók számára a laptopos válaszol. Hogyan kell hardvert cserélni és javítani, milyen szoftvert érdemes telepíteni. Szerviz szolgáltatás és javítási ötleteket is kaphatsz.

Utolsó kommentek