Akkumulátor hajtotta járművek versenye

 

Tesla elektromos autó akkumulátor töltése

Nem csak a laptopnak vagy az okostelefonnak van szüksége töltőre, manapság rengeteg olyan autót is gyártanak már, mely akkumulátor segítségével működik, és éjszakára rá kell dugni a konnektorra. Az elektromotoros autóknak rengeteg előnyös tulajdonságuk van, az őket hajtó motor is nagyobb sebességre lehet képes robbanómotoros társához viszonyítva. Az utóbbi évekig az autókat hajtó áramforrás jelentette a problémát, hiszen az akkumulátorok kapacitása nem tette lehetővé, hogy hosszíbb távon hajthassa járművek elektromotorjait. Mostanra azonban annyira tökéletesedett a rendszer é a hajtás, hogy versenyautókat is gyártanak elektromos meghajtással, sőt versenyeket is szerveznek számukra.

Elektroautók versenye

Az elektromos autók töltésének és energiaellátásának pontos kidolgoizását követően, fellángolt a versenyszenvedély. A versenyautók rajongói izgatottan várják, hogy az autó- és motorsporttal foglalkozó sajtó beszámoljon a legújabb teljesítmény eredményekről.

A Tesla teljesen elektromos hajtású Model S P100D autója 2,27 másodperc alatt gyorsult 0-ról 60 mérföld/óra sebességre a nemrégen végrehajtott teszten. Az űrrakéta kilövési gyorsulásával vetekedő, tavaly mért „villámrajtot” egy Kaliforniában gyártott családi szedán érte el, mely a teszt során nem bocsátott ki szén-dioxidot a légkörbe.

Ez a teszt ismét bizonyította, hogy az elektromos autót már nem lehet csupán egy környezetvédelmi szempontból helyes, ésszerű közlekedési módnak tekinteni. A mai elektromos járművek (EV-k) képesek felvenni a versenyt a legjobb fosszilis üzemanyag-hajtású, nagy teljesítményű autókkal is.

Igaz, akik figyelemmel kísérték az e-járművek fejlesztéseit, azok előtt ez a tény már eddig is ismert volt.

A Formula-E versenysorozat már a negyedik évadánál tart. A Formula-E-t az elektromos járművek töltési technológiája és a villamos vezérlőrendszerek terén globális vezetőnek számító ABB is szponzorálja, a versenysorozat hivatalos neve: ABB FIA Formula-E bajnokság.

A gépjárműgyártás történetével foglalkozó szakemberek jól tudják, hogy az elektromos autók mindig is képesek voltak helytállni a versenypályán. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy a világon a 100 mérföld/óra (161 km/óra) sebességhatárt először átlépő autó egy elektromos motorral szerelt Baker Torpedo volt. A jármű ezt a sebességhatárt az 1902-es sebességpróba során törte át, s előzte meg ezzel a belső égésű motorokkal hajtott vetélytársait.

Az új technológiák lehetővé teszik, hogy az elektromotorral hajtott autók új sebességrekordokat állítsanak fel, emellett akkumulátoruk már 20 perc alatt is feltölthető, 100 kilométerre elegendő árammal.

 

Elektromos töltővel és áramforrással működő versenyautók szerviz. Néhány további, érdekes és izgalmas téma olvasóink számára: laptop akkumulátor csere, akkumulátor töltő Budapest, notebook szerviz, töltő csatlakozó csere.