Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A mobil számítógépek előnyei és hátrányai

Érdemes laptopot vásárolni?

laptop hardver mobilitás internet szerviz
Télen a parkban is használható a laptop

Egyértelműen a laptop korunk egyik legnépszerűbb számítástechnikai kütyüje, ha az okostelefont nem tekintjük mobil számítógépnek. A notebook mellett szóló legnyomósabb érv a mobilitás, hordozhatóság. A laptop egy kompakt eszköz, mely már tartalmazza az összes nélkülözhetetlen perifériát, hardver eszközt, akkumulátor segítségével szinte bárhol és bármikor munkára fogható.

A laptop néhány hasznos tulajdonsága

A laptoppal kapcsolatban a legelőnyösebb tulajdonság, melyet meg kell említenünk, az autonóm munkavégzési képesség. Egyszerű példa erre az előadások, prezentációk bemutatása. Lényegében semmilyen technikai eszközre nincs szüksége az előadónak, hiszen a laptop és egy hordozható kivetítő segítségével bárhol és bármikor prezentálhat vetítést. A WiFi kártya segítségével az internetről is letölthetők videók, szükség esetén mobil internet is csatlakoztatható a géphez.

Mobil WIFI hotspotként is működhet a laptop. Sok esetben, nyaraláskor, utazásnál problémás lehet az internethozzáférés. A laptop mobil internetkapcsolatán egyszerűen és gyorsan megoszthatjuk, így barátaink csatlakozhatnak okostelefonjukkal a mobil WiFi ponthoz.

A mobil eszközök könnyen és gyorsan összekapcsolhatók. A Bluetooth és a direct WiFi segítségével egyetlen rendszerbe kapcsolható a laptop, az okostelefon, a tablet és még sok más mobil kütyü. A kapcsolatnak köszönhetően könnyen és gyorsan menthetjük és archiválhatjuk állományainkat.

A laptop hátrányai

Bár egyre könnyebb és mobilabb laptopok készülnek, ezek továbbra is törékenyek, ezért szállításkor óvatosnak kell lenni, drága táskát kell venni, ha hosszabb útra szeretnénk vinni kütyünket. A laptop másik hátránya, hogy általában sokkal rövidebb ideig képes akkumulátorról működni, mint ami a gyártó által feltüntetett érték. Az akkumulátorok névleges üzemideje általában alig éri el a felét a valóságban, ezért gyakran kell hálózati áramforrás után nézni.

A legtöbb laptop operációs rendszerének újra telepítéséhez szakértelem, szakember kell. A laptop merevlemezére telepített operációs rendszer többszintű védelemmel van ellátva, a laikus felhasználó csak a gyári beállításokat tudja visszaállítani.

Természetesen némi tapasztalattal és szakértelemmel meg lehet oldani az új rendszer feltöltését, de érdemes ezt szervizben végezni.

Problémás a fejlesztés

Mivel a laptop burkolata és hardvere a tervezéskor optimalizálva van, ezért a későbbiek során nem igazán lehet fejleszteni és bővíteni. Aki mégis bővíteni szeretne, az meg kell, hogy elégedjen a memória nagyobbra cserélésével és a merevlemez nagyobbra vagy SSD-re cserélésével.

0 Tovább

Aranyból készül a menő laptop

Egy aranyból készült Apple

Van, akit nem a teljesítmény érdekel

A számítógép, laptop és egyéb okoskütyü tulajdonosok számára az eszköz hardverének a teljesítménye fontos. Legyen gyors a processzor, sok memória, karcmentes kijelző és bikaerős videokártya. Van viszont olyan réteg, ahol az a lényeg, hogy a gép minimum színaranyból legyen, ünnepnapokra lehet rajta néhány gyémánt is.

A hagyományos laptopok és okostelefonok műanyag burkolattal, esetleg fém házban kerülnek le a gyártósorról, az arany tokozást egyedi megrendelések alapján végzik el néhány helyen. A 24 vagy 18 karátos arany burkolat alatt lehet MacBook, iPhone vagy bármi más is.

Ez a mobiltelefon sem olcsó

Playstation majdnem 2 millióért

Az aranyozott karóra vagy mobiltelefon nem olyan extrém, a laptop arany burkolatára is rábólint a nem teljesen hétköznapi ember, az aranyból készült Playstation 3 és controllerje is megvásárolható. 5 ezer dollárért, szigorúan megrendelésre, kaphat egy aranyba öltöztetett PlayStation 3 Slim-et 500GB merevlemezzel, sajnos csak egy darab, aranyozott, vezeték nélküli controllerrel.

A 24 karátos aranytól berzenkedők rendelhetik fehérarany, platina vagy krómborítással is a kütyüket.

A keretben is láthatod magad, nem csak a kamerában

2014-es MacBook laptop 3 millióért?

Az igazi luxus rajongói vásárolhatnak potom 10 ezer dollárért arany burkolatba szerelt MacBook Pro 13-at. 3GHz-s Dual-core i7-es processzorral, 16 GB DDR3L RAM-mal és 1TB-s SSD meghajtóval.

Az árban már benne van a fából készült tartódoboz és választható 110V vagy 220V-os adapter is. Az aranyborítású laptop többféle billentyűzettel is rendelhető, sajnos magyar nyelvű nincs az alapkészletben, de felár ellenében biztosan készít a gyártó.

A hagyományos, polírozott aranybevonat mellett változatos gravírozás vagy gyémánt díszítés is rendelhető, nem kell a hétköznapi aranyat bámulni StarCraft-ozás közben.

Az arany jobban hűt?

Tablet arannyal

Nem kell aggódniuk a táblagép kedvelőinek sem. Egy iPad air 1-ért alig kell kétmilliónál többet fizetni. Ezért az árért 128GB memória jár, és a WiFi mellett GSM kapcsolattal is rendelkezik a gép. A 6 300 dolláros árért kártyafüggetlen gépet vehet kezébe a boldog tulajdonos, így a függetlenítés már nem terheli meg a családi kasszát.

Playstation aranyból

0 Tovább

Hogyan csatlakoztassak külső kijelzőt a laptophoz?

laptop kijelző vetítő Windows
Kivetítő a laptophoz csatlakoztatva.

Karácsonyi mozizáshoz laptop és projektor kell csak.

Ha laptopról szeretnél filmet nézni jó minőségben, érdemes megpróbálni csatlakoztatni egy külső kijelzőt vagy egy digitális kivetítőt. A laptop beépített kijelzője általában nem elegendő ahhoz, hogy egy mozifilmet kényelmesen megnézzünk egy nagyobb társasággal, de van rá megoldás.

Külső kijelző csatlakoztatása a laptophoz

Ha a gép normálisan működik és minden rendben van a szoftverrel is, mindössze három lépésben csatlakoztathatjuk a monitort vagy a kivetítőt:

  • Kapcsold ki a laptopot
  • Csatlakoztasd a külső kijelzőt vagy a vetítőt a laptop megfelelő portjához
  • Kapcsold be először a kijelzőt (vetítőt), majd a laptopot is.

A legtöbb laptop bekapcsoláskor érzékeli a csatlakoztatott külső kijelzőket, ezért kell először a vetítőt üzembe helyezni. Ha a külső kijelzőn nem jelenik meg kép, de be van kapcsolva és a laptop operációs rendszere is betöltődik, a következő kiegészítő lépésre van szükség:

Manuálisan kapcsold be a csatlakoztatott kijelzőt vagy vetítőt.

Hogyan kapcsoljak át külső kijelzőre?

A laptop funkcióbillentyűit alaposan megvizsgálva találhatsz egy kijelző/kivetítő ikont, ezt kell használni ahhoz, hogy a laptop átkapcsoljon a külső kijelzőre. Az aktiváláshoz először az Fn billentyűt kell lenyomni, majd azt lenyomva tartva megnyomni a szükséges funkcióbillentyűt.

Kijelző átkapcsolása Windows 10-ben

Talán a Windows 10-es operációs rendszerben a legegyszerűbb az átkapcsolás külső kivetítőre. Az Asztalon jobb gombbal történő kattintásra megjelenik egy menü, ahol a „Képernyő-beállítások”-pontot kell kiválasztani. Itt nemcsak a megfelelő kijelzőt, monitort tudod kiválasztani, de megadhatod azt is, hogyan jelenjen meg a kivetítőn, a laptop beépített kijelzőjén és a csatlakoztatott eszközön a kép.

Munkához természetesen a kiterjesztett asztal üzemmód felel meg, prezentáció vagy előadás levezetéséhez a klónozás lehet célszerűbb, hiszen így a laptopon és a kivetítőn is ugyanaz a kép szerepel.

Kiterjesztett asztal üzemmódban viszont csak azt látja a nézőközönség, amit a másodlagos kijelzőre helyez a felhasználó.

 

Hogyan csatlakoztassak megfelelő méretű és minőségű külső kijelzőt a laptophoz szükség esetén? A laptophoz csatlakoztatható külső kijelző, vagy ettől eltérő nagyméretű és jó minőségű monitor, esetleg digitális kivetítő és alkalom adtán sok más megjelenítő is, ha a munkához vagy szórakozáshoz szükséges. Ha érdekel, ezeken kívül az alábbi témákat ajánljuk olvasásra: laptop szerviz, kijelző csere, vetítő vásárlása, Windows telepítése.

0 Tovább

Milyen monitort vásároljak?

laptop kijelző monitor vásárlás
Egy sokkijelzős munkahely.

Laptophoz és asztali géphez is kell egy plusz kijelző

Amikor laptopot vásárolsz, az elsődleges szempont az, hogy a kijelző mérete kicsi legyen, hiszen a mobilitás és a könnyű kezelhetőség az elsődleges szempont. A vérbeli gamerek vásárolnak laptopot óriási monitorral, de természetesen annak az árát is meg kell fizetni. Mivel a kijelző méretétől függ, hogy mennyire kényelmes a munkavégzés, mennyire élvezhető a film, vagy hogyan tudsz a gépen játszani, a legtöbb laptoptulajdonos eljut arra a pontra, hogy egy plusz monitort vásároljon a laptophoz. Az asztali gépekesetében egyszerűbb a képlet, hiszen itt mindenképpen szükség van egy képernyőre.

Milyen a jó kijelző?

A jelenleg kapható kijelzők méretarányaik szerint háromféle kategóriába sorolhatók: a korábbi, tradicionális "négyzet" alakú kijelzők még kaphatók, bár erősen behatárolt a használhatóságuk, csupán néhány munkafolyamat során előnyös az ilyen típusú kijelző.
Az ultraszéles kijelzők a játékosok számára készültek, a gamer úgy érezheti magát, mintha valóban ott ülne a versenyautóban, de a szimulátorokon és játékokon túl ez a monitor sem ideális választás.
Az univerzálisnak is nevezett kijelző a 16:9-es aránnyal rendelkező FullHD 1920x1080 képpontos monitor az, melyet keresned kell, ha mindennapos használatra szeretnél vásárolni.

laptop kijelző monitor vásárlás
Van amikor az óriási sem elég nagy.

Milyen kijelző típust keressek?

A jelenleg kapható kijelzők technológiájuk szerint is különbözőek lehetnek. A gamerek TN kijelzőket vásárolnak, hiszen ezeknek a monitoroknak a reakcióideje a legjobb. A reakcióidő azt az időintervallumot jelöli, amennyi időre az egyes képpontoknak szükségük van ahhoz, hogy képet váltsanak. A játékok gyorsan pörgő eseményeinek megjelenítéséhez a legjobb reakcióidőre van szükség, melyet a TN kijelzők biztosíthatják. Az ilyen monitoroknak azonban gyenge a színhűségük és rossz a belátási szögük is, ezért otthoni használatra érdemesebb a jelenleg kapható legjobb panelt, az IPS-t választani. Az IPS technológiával működő kijelzők a legtöbb paraméterben jól teljesítenek és az áruk is megfizethető. A legjobb minőséget az OLED kijelzők biztosítják, azonban ezek nagyon drágák és egyelőre az élettartamuk is alacsony.

Hogyan csatlakoztassam a kijelzőt?

A legújabb videokártyák (az AMD Radeon RX 400 és NVIDIA GeForce GTX 1000-től) már nem rendelkeznek VGA porttal. A modern eszközökhöz történő csatlakozás érdekében HDMI, DVI vagy a legújabb DisplayPort szabványú csatlakozók meglétére kell odafigyelni.

Fontos a fényerő

A kijelzők fényerőssége minimum 250 cd/m² értékűnek kell lennie. Ez a minimumérték biztosítja azt, hogy nappali fénynél is megfelelően kontrasztosan láthasd a kijelzőn megjelenő képet.

Jól teljesítő monitorok

Samsung LS24F350FHUXEN - az egyik legjobb 24 hüvelukes képátlóval rendelkező kijelző. Csak 16:10-es arányban vásárolható meg, PLS technológiával működik, mely az IPS egyik változata.

laptop kijelző monitor vásárlás
A Samsung gamer kijelzője

Mivel tartalmazza az AMD FreeSync technológiát, ezért AMD videokártyákkal tud tökéletesen működni.

Dell SE2717H - egy művészien megtervezett, 27 hüvelykes, élénk színvilágú kijelzővel felszerelt monitor mindenre képes. A VGA- és HDMI-portokkal egyszerűen csatlakoztathatók az új és régebbi számítógépek egyaránt. A Dell ComfortView segítségével minimálisra csökkenthető a kék fény, így megvédheti a szemét annak UV-sugarakhoz hasonló, káros hatásától. A kijelző otthoni használatra ideális, a 6 milliszekundumos válaszidő miatt csak nem profi játékosoknak ajánlott.

0 Tovább

Laptop - használat, szervíz és javítási tippek.

blogavatar

A laptop használatáról tippek trükkök és tanácsok kezdő és haladó felhasználók számára a laptopos válaszol. Hogyan kell hardvert cserélni és javítani, milyen szoftvert érdemes telepíteni. Szerviz szolgáltatás és javítási ötleteket is kaphatsz.

Utolsó kommentek