Érdemes laptopot vásárolni?

laptop hardver mobilitás internet szerviz
Télen a parkban is használható a laptop

Egyértelműen a laptop korunk egyik legnépszerűbb számítástechnikai kütyüje, ha az okostelefont nem tekintjük mobil számítógépnek. A notebook mellett szóló legnyomósabb érv a mobilitás, hordozhatóság. A laptop egy kompakt eszköz, mely már tartalmazza az összes nélkülözhetetlen perifériát, hardver eszközt, akkumulátor segítségével szinte bárhol és bármikor munkára fogható.

A laptop néhány hasznos tulajdonsága

A laptoppal kapcsolatban a legelőnyösebb tulajdonság, melyet meg kell említenünk, az autonóm munkavégzési képesség. Egyszerű példa erre az előadások, prezentációk bemutatása. Lényegében semmilyen technikai eszközre nincs szüksége az előadónak, hiszen a laptop és egy hordozható kivetítő segítségével bárhol és bármikor prezentálhat vetítést. A WiFi kártya segítségével az internetről is letölthetők videók, szükség esetén mobil internet is csatlakoztatható a géphez.

Mobil WIFI hotspotként is működhet a laptop. Sok esetben, nyaraláskor, utazásnál problémás lehet az internethozzáférés. A laptop mobil internetkapcsolatán egyszerűen és gyorsan megoszthatjuk, így barátaink csatlakozhatnak okostelefonjukkal a mobil WiFi ponthoz.

A mobil eszközök könnyen és gyorsan összekapcsolhatók. A Bluetooth és a direct WiFi segítségével egyetlen rendszerbe kapcsolható a laptop, az okostelefon, a tablet és még sok más mobil kütyü. A kapcsolatnak köszönhetően könnyen és gyorsan menthetjük és archiválhatjuk állományainkat.

A laptop hátrányai

Bár egyre könnyebb és mobilabb laptopok készülnek, ezek továbbra is törékenyek, ezért szállításkor óvatosnak kell lenni, drága táskát kell venni, ha hosszabb útra szeretnénk vinni kütyünket. A laptop másik hátránya, hogy általában sokkal rövidebb ideig képes akkumulátorról működni, mint ami a gyártó által feltüntetett érték. Az akkumulátorok névleges üzemideje általában alig éri el a felét a valóságban, ezért gyakran kell hálózati áramforrás után nézni.

A legtöbb laptop operációs rendszerének újra telepítéséhez szakértelem, szakember kell. A laptop merevlemezére telepített operációs rendszer többszintű védelemmel van ellátva, a laikus felhasználó csak a gyári beállításokat tudja visszaállítani.

Természetesen némi tapasztalattal és szakértelemmel meg lehet oldani az új rendszer feltöltését, de érdemes ezt szervizben végezni.

Problémás a fejlesztés

Mivel a laptop burkolata és hardvere a tervezéskor optimalizálva van, ezért a későbbiek során nem igazán lehet fejleszteni és bővíteni. Aki mégis bővíteni szeretne, az meg kell, hogy elégedjen a memória nagyobbra cserélésével és a merevlemez nagyobbra vagy SSD-re cserélésével.